egyszazalek

Alcsútdobozi Echo Kamarakórus

JUBILEUMI KÓRUSTALÁLKOZÓ

korus2016. június 19-én jubileumi kórustalálkozóra hívta a kedves alcsútdobozi közönséget a fennállásának 15. esztendejét ünneplő Echo kamarakórus. A rendezvényhez kapcsolódó, kápolnában megrendezett kiállítást a Színnel-Lélekkel Művészeti Alkotóközösség művészeinek munkáiból állította össze a rendezőség. (Tóth Zoltánné, Fekete Ildikó, Bálint Róbert és Bartha Csilla, Némáné Nagy Júlia, Lőrinczné Bacsó Márta, Csepeli Oxána, Bálint Istvánné). Az alkotókat harmonikus sokszínűség jellemzi. Összehasonlíthatatlan stílusok, különböző tőről fakadó alkotások kerülnek itt együtt, egyszerre közönség elé. Az alkotói szándékok miatt azonban, mégis minden összecseng, mert kivétel nélkül jelen van az egyes művekben is a harmónia.

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” - Kodály Zoltán szavaival Gulyás Györgyné köszöntötte a jubiláló kórust, mely kórustalálkozóval ünnepelt, két olyan vendég énekkar meghívásával, akik a kezdetektől társak voltak, ismerik az Echo örömét-bánatát egyaránt. Minősítő hangversenyeken, egyházi szolgálatokon többször is énekeltek közösen, így a tagok ismerősökként üdvözölhetik egymást. A csákvári Összhang Kórus és a Zirci Városi Vegyeskar mindig, most június 19-én azonban különösen szívesen látott vendég volt a kápolnában. A koncert egyben köszönetnyilvánítás is volt, mellyel a helyiek az alcsútdobozi közönségnek köszönték meg a 15 év alatt kapott sok tapsot, szurkolást, az elismerő szavakat, sok-sok gratulációt. A kórus változó létszámú, általában 14 - 16 főből álló, 4 szólamot kiállító, öntevékeny művészeti csoport, mely önkormányzati támogatásból, a tagok felajánlásaiból, a rokonok és a barátok önkéntes adományaiból és a pályázati tevékenységből származó forrásokból tartja fenn magát. Korábban Borbély Józsefné nyugalmazott zenepedagógus, ma pedig Kiss Ferenc, református kántor – karnagy vezetésével a zeneirodalom egyházi és világi műveiből válogatják az énekeket, kiemelten törekedve a magyar szerzők (Kodály, Szokolay, Halmos, Gárdonyi stb.) kórusdarabjainak bemutatására. A betanult kórusművek egy részéhez hangszeres kíséret is tartozik, így zongorakísérő és alkalmi fúvósok, vonósok is kapcsolódnak az énekkarhoz. Múltjuk gazdag, szereplések sokasága jellemzi. Egyházi és világi szolgálatok, alkalmi fellépések, önálló koncertek, jótékonysági hangversenyek, kórustalálkozók, ahol szerepeltek. Az utolsó minősítésükön, 2013-ban gálakórus fokozatot értek el. Nem hagyhatjuk ki a közösségépítést sem, amely hozzá tartozik tevékenységükhöz. Szeretettel gondolnak a kórusban egészségi állapot, családi tényezők és más okok miatt már nem éneklő társaikra is. Hálás szívvel köszönik azon alkalmi kórustársak segítségét, akik az olykor létszámgondokkal küzdő csapatot kiegészítik.

A Zirci városi Vegyeskórus 1977. januárjában alakult. Az alapítók közül többen még ma is tagjai az énekkarnak. A számos belföldi szereplés mellett gyakran lépnek fel külföldön is, legtöbbször Németországban, Ausztriában, Erdélyben és Szlovákiában jártak. Zirc város testvérvárosi kapcsolatainak kialakításában, ápolásában aktív szerepet vállaltak. A magyarországi kóruskultúra újjáéledését támogatva, több kórussal ápolnak kapcsolatot. Többször léptek már fel Sárbogárd, Alcsútdoboz, Bakonybél, Debrecen kórusaival. Évente mintegy 30 alkalommal vállalnak szereplést a zirci és a környékbeli rendezvényeken. Műsorukon egyházi és világi művek szerepelnek. A kórusirodalom reneszánsz, barokk, klasszikus és kortárs darabjai mellett énekelnek népdalokat, népdalfeldolgozásokat is. Az együttes különösen fontos missziójának tekinti, itthon és külföldön egyaránt a magyar kultúra bemutatását, így magyar szerzők (Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Daróczi Bárdos Tamás, Esterházy Pál, Karai József, Halmos László, Farkas Ferenc, Demény Dezső, Csemiczky Miklós, Gárdonyi Zsolt, Gárdonyi Zoltán) műveinek mind gyakoribb műsorra tűzését. Géring Klára karnagy vezetésével 2010. április 27-én Adonyban, a felnőtt amatőr kórusok minősítésén, "Fesztivál Kórus" minősítést kaptak.

Az Összhang női kar 1996-ban alakult, tehát ők is jubilálnak az idei évben. Tagjai énekelni szerető lányok, asszonyok, akik a munka mellett Kodály Zoltán gondolatát vallják: "Az éneklés megszépíti az ember életét, az együtt éneklés másokét is.” Így találkoztak az ECHO kórussal szinte a megalakulásuk idején és ez a jó kapcsolat azóta is tart. Az énekkart Kunstár Béláné vezeti.

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Kodály Zoltánnal együtt vallják a kórusok ennek az idézetnek örökbecsű sorait.

Kívánjuk, hogy még sokáig énekeljenek együtt örömben, egészségben. Isten éltesse az Echo Kamarakórust!

Gulyás Györgyné

 

 

echo

 

"Ha egy szóval akarnók jellemezni e nevelés lényegét,
az a szó nem lehetne más, mint: ének... „
Kodály Zoltán


Kórusvezető:
Kiss Ferenc


Kórustagok:
Borbély Józsefné, Boross József, Fazekas Csaba, Dr. Gulyás Lászlóné, Gulyás Görgyné, Gulyás Katalin, Ivanics Béla, Marton Péterné, Nagy István, Szabó Zsuzsanna, Szakáll Béláné, Szanyó Adrienn, Szili Árpádné, Tóth Erika, Valyon Zoltán


Az Alcsútdobozi Echo Kamarakórus 12 éve énekel. A 16 főből álló, 4 szólamot kiállító, öntevékeny művészeti csoport a tagok felajánlásaiból, a rokonok és a barátok önkéntes adományaiból és a pályázati tevékenységből származó forrásokból tartja fenn magát. Korábban Borbély Józsefné nyugalmazott zenepedagógus, ma pedig Kiss Ferenc, református kántor – karnagy vezetésével a zeneirodalom egyházi és világi műveiből válogatják az énekeket, kiemelten törekedve a magyar szerzők (Kodály, Szokolay, Halmos, Gárdonyi stb.) kórusdarabjainak bemutatására. A betanult kórusművek egy részéhez hangszeres kíséret is tartozik, így állandó zongorakísérő és alkalmi fúvósok, vonósok is kapcsolódnak az énekkarhoz. A kórus használatában van egy pályázati forrásból beszerzett elektromos zongora. Ami mögöttük áll: 34 egyházi szolgálat, 29 alkalmi fellépés, 19 önálló koncert, 10 jótékonysági koncert, 5 kórustalálkozó. Fejér megye települései: Vereb, Tabajd, Magyaralmás, Mány, Csákvár, Alcsútdoboz, Felcsút, Etyek, Bicske mellett az ország nagy gyülekezeteiben is énekeltek már. Zircen, Bakonybélen, Sárospatakon, Mezőtúron, Szarvason, Székesfehérváron, Ócsán, Piliscsabán és a miskolci Deszkatemplomban is megélték a testvéri szeretet élményét. Emlékezetesek a Vajdahunyad vári orchidea világkiállítás megnyitóján, a Történeti Múzeumban és a Nemzeti Galéria zenés délelőttjein adott koncertjeik is. „Amit a legkisebbel teszel meg, velem teszed” mondja az ige. Ennek szellemében jótékonysági fellépéseiken az árvíz és iszapkárosultak javára, erdélyi falvak megsegítésére, beteg gyerekek gyógyítására, tűzkárosult család támogatására, a bicskei Vajda János Gimnázium és a tabajdi Mészöly Gedeon Református Iskola tanulóinak segítésére énekeltek. A KÓTA (Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége) szervezésében három alkalommal minősültek: 2004-ben ezüst, 2008-ban arany, 2013-ban gálakórus fokozatot értek el.
Az Echo Kórus Luther Márton 1483-1546 között élt vallásalapító gondolataival  köszönti e honlap érdeklődő látogatóit:

„Öröm a földön nemesebb,
Nem is tudom mi más lehet,
Mint amit az ének szerez:
Az ékességes, zengzetes.”

Keresés

Támogató

me

mfp